Dermatologische zorg in Zanzibar en het Mnazi Mmoja Hospital

In het centrum van Zanzibar Town ligt het Mnazi Mmoja Hospital dat door de overheid wordt geleid. Het ziekenhuis heeft 400 bedden en afdelingen voor de belangrijkste specialismen. Op de gehele eilandengroep wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen en is geen dermatoloog werkzaam. Wanneer we het aantal dermatologen per hoofd van de bevolking in Nederland zouden extrapoleren naar Zanzibar dan zou er voor werk zijn voor tenminste 20 dermatologen. Twee van de nu werkzame stafartsen zullen binnenkort aan hun opleiding in Moshi, Tanzania beginnen. Deze opleiding duurt gemiddeld drie jaar.

Mnazi Mmoja Hospital
Mnazi Mmoja Hospital

De gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Zanzibar kent geen huisartsen zoals we die in Nederland kennen. Huidproblemen worden daarom door apothekers, gezondheidmedewerkers, traditionele genezers of door de patiënt zelf aangepakt. Er is daarom dringend behoefte aan dermatologen en er is een grote behoefte aan scholing op dermatologisch gebied.

DSC_0272

Dermatologie polikliniek

In het Mnazi Mmoja Hospital (vertaald: mnazi= één, mmoja=palmboom) in Stone Town worden de dermatologische patiënten gezien en behandeld door toegewijde stafartsen, die daarvoor niet specifiek zijn opgeleid. Daarnaast zijn niet alle geneesmiddelen verkrijgbaar die zouden moeten worden voorgeschreven. Voor medicatie die op Zanzibar verstrekt kunnen worden klik hier. Bovendien worden patiënten met huidproblemen buiten het ziekenhuis niet adequaat opgevangen.

Polikliniek dermatologie
Polikliniek dermatologie

Dermatologen voor Zanzibar

In november 2014 heeft Pierre van Neer hiervoor voor het eerst Zanzibar bezocht en daar de eerste contacten gelegd. Ook heeft hij enkele, overvolle, spreekuren gedaan met de lokale artsen. Daarop is hij in juni 2015 opnieuw afgereisd nu samen met Kees-Peter de Roos. Zij zijn als het ware kwartiermeesters voor het project geweest door gesprekken te voeren met de directie van het ziekenhuis op Zanzibar, de voorzitter van de medische staf en vele anderen zoals de patholoog, het hoofd van het laboratorium en natuurlijk de lokale artsen. De volgende stap is om Nederlandse dermatologen te interesseren om daar ‘hands on’ hulp te bieden.

In samenwerking met de medische staf van het Mnazi Mmoja Hospital wil de PeregrinusGroup een bijdrage leveren aan de verbetering van deze zorg. Recent is gestart met teledermatologie. Zo kunnen de stafartsen de dermatologische huidproblemen waarmee patiënten zich presenteren fotograferen en versleuteld versturen naar Nederlandse dermatologen. Zo kan op eenvoudig en snel (vaak dezelfde dag) een advies voor diagnostiek en behandeling worden gegeven. Bovendien willen we op regelmatige basis Nederlandse dermatologen spreekuren laten superviseren in het ziekenhuis. De artsen worden dan begeleid en doen zelf spreekuur, maar hebben ‘on site’ hulp van ervaren dermatologen. Op termijn zal – in samenwerking met de stafartsen – een inventarisatie worden gemaakt van voor de regio kenmerkende ziektebeelden.