In het centrum van Zanzibar Town ligt het Mnazi Mmoja ziekenhuis dat door de overheid wordt geleid. Het ziekenhuis heeft 400 bedden en afdelingen voor de belangrijkste specialismen. Op de gehele eilandengroep wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen en is geen dermatoloog werkzaam. Wanneer we het aantal dermatologen per hoofd van de bevolking in Nederland zouden extrapoleren naar Zanzibar dan zou er voor werk zijn voor tenminste 20 dermatologen. Twee van de nu werkzame stafartsen zullen binnenkort aan hun opleiding in Moshi, Tanzania beginnen. Deze opleiding duurt gemiddeld drie jaar.

De gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Zanzibar kent geen huisartsen zoals we die in Nederland kennen. Huidproblemen worden daarom door apothekers, gezondheidsmedewerkers, traditionele genezers of door de patiënt zelf aangepakt. Inmiddels zijn er drie dermatologen op Zanzibar neergestreken. De dermatologen drie zijn opgeleid in Regional Dermatology Training Centre in Moshi, Tanzania of in Cuba.

Het Mnazi Mmoja ziekenhuis

Dermatologie polikliniek

In het Mnazi Mmoja Hospital (vertaald: mnazi= één, mmoja=palmboom) in Stone Town worden de dermatologische patiënten gezien en behandeld door toegewijde dermatologen, die daarvoor specifiek zijn opgeleid. Helaas zijn niet alle geneesmiddelen verkrijgbaar die we in Nederland zouden voorschrijven. Voor medicatie die op Zanzibar verstrekt kunnen worden klik hier. Bovendien worden patiënten met huidproblemen buiten het ziekenhuis niet adequaat opgevangen.

Dermatologen voor Zanzibar

In november 2014 heeft Pierre van Neer hiervoor voor het eerst Zanzibar bezocht en daar de eerste contacten gelegd. Ook heeft hij enkele, overvolle, spreekuren gedaan met de lokale artsen. Daarop is hij in juni 2015 opnieuw afgereisd nu samen met Kees-Peter de Roos. Zij waren de kwartiermeesters voor het project geweest door gesprekken te voeren met de directie van het ziekenhuis in Stone Town, de voorzitter van de medische staf en vele anderen zoals de patholoog, het hoofd van het laboratorium en natuurlijk de lokale artsen. De volgende stap was om Nederlandse dermatologen te interesseren om daar ‘hands on’ hulp te bieden.

De polikliniek dermatologie

In samenwerking met de medische staf van het Mnazi Mmoja ziekenhuis wil de stichting Peregrinus een bijdrage leveren aan de verbetering van deze zorg. Er werd gestart met teledermatologie. Zo kunnen de stafartsen de dermatologische huidproblemen waarmee patiënten zich presenteren fotograferen en versleuteld versturen naar Nederlandse dermatologen. Zo kan op eenvoudig en snel (vaak dezelfde dag) een advies voor diagnostiek en behandeling worden gegeven. Bovendien hebben we op regelmatige basis Nederlandse dermatologen spreekuren laten superviseren in het ziekenhuis. De jonge dokters werden zo begeleid en deden zelf spreekuur, maar kregen ‘on site’ hulp van ervaren dermatologen. Inmiddels zijn er drie toegewijde dermatologen werkzaam in het ziekenhuis. De inspanningen van de stichting zullen zich daarom nu meer concentreren op ondersteuning van de zorg op Zanzibar.

Dr Hafidh met nieuw instrumentarium
Het instrumentarium van de afdeling in 2018